Реалити шоуто #ДАНСwithme – резултати, България 2013

През Февруари 2013 в България хиляди граждани се надигнаха, за да протестират срещу състоянието на електроенергийния сектор в страната. Скоро протестите се задълбочиха и истинската причина излезе наяве, а именно, че хората са отвратени от управляващите ги политици. С общи усилия, българи по света и у нас успяха да свалят дясното правителство водено от парламентарната група на ГЕРБ. Няколко седмици по-късно бяха проведени пресрочни избори и българското общество обнадеждено за бъдещето на страната се втурна да гласува. Над 50% процента избирателна активност и много позитивизъм наистина изглеждаха като прекрасни резултати от протестите.

#3

Истинските резултати обаче излязоха наяве около десет дни след изборите, когато новото правителство бе оглавено от тройната коалиция на социалистическата, националистическата и малцинствената партия (няма шега). Искания от февруарските протести като промяна на избирателния кодекс, промяна в структурите и управлението в сферите на електроенергетиката, топлофикация и вода, премахване на политическия имунитет, поставяне под отговорност и разследване на политически лица, за които има подадени сигнали за нарушения и други, бяха заметени под мръсния политически килим. Още за исканията тук:  http://www.president.bg/docs/1361708370.pdf

#3

Още с встъпването си във власт новото правителство не само не обърна внимание на февруарските искания, но и започна целенасочено и усърдно да работи за личните си интереси – промени в законите на Държавна сигурност, промени в системата на образованието и шокиращите разпределения на постове в министерския съвет и парламентарните комисии. Назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС бе капката която преля гражданското недоволство и хората излязоха отново на улицата. Както и на февруарските протести хората се надигнаха обединени от една грандиозна цел – премахването на Пеевски от новия му пост, но с времето истинската причина започна да излиза наяве. Хората отново искат да свалят правителството и отново искат промени в  съдебната, избирателната, парламентарната система. За съжаление, обаче, тези искания са виковете на хората по улиците и из социалните мрежи и няма конкретни идеи представени черно на бяло пред президента, правителството и ЕС. Някои от исканията можете да видите тук :   http://prismheart.blogspot.co.uk/2013/06/blog-post.html

#3

#ДАНСwithme протестите, които текат вече 12-ти ден в България и са подкрепени от българските граждани и в чужбина са пример за постоянство, цивилизованост и будна гражданска съвест. Протестът вече получи няколко резултата – Пеевски и други неквалифицирани „политици“ бяха премахнати от предложените им постове. Из въздуха се носи усещането, че протестите няма да спрат докато и новото правителство също подаде оставка. Въпросът тук е какви искаме да са крайните резултати от протестите – и то истинските резултати? Крайно време е всеки един от нас да се замисли над това и кратко и ясно да го формулира и да го изиска от българското правителство. Естествено това е по-трудно да се направи, отколкото да се изкаже, защото за много хора ситуацията не е напълно ясна. Добра ли е идеята за мажоритарно гласуване? Какви промени трябва да има в избирателния кодекс? Също, дали една схема, която работи в други страни ще работи и за България? Как може да знаем това? Не се ли втурваме прекалено бързо? От друга страна не сме ли прекалено пасивни? Това са толкова дълги теми и проекти, а и всеки има собствено мнение. В тези въпроси няма нищо лошо, защото в крайна сметка не всички сме специалисти ( макар и да е модерно в днешни дни). Хората имат нужда от лидерска подкрепа и насока и поради тази причина подобни протести са удобен начин на разни партии, политици, индивиди, да се възползват от ситуацията и да изградят кариерата си. Към кого може да се обърне поколението #ДАНСwithme?

#3

Из интернет пространството започнаха да излизат страници като http://promiana.bg/about/ и http://harta2013.eu/ и други подобни и много граждани намират нещо смислено и симпатично в тях, защото народът наистина иска нещата да бъдат формулирани ясно и точно и някой да поеме инициативата да представи тези искания. Подкрепям такива инициативи, защото поне се опитват да формулират някои идеи ясно, но те няма да успеят. За съжаление хората са загубили доверие във всичко и всички и се чудят зад какво да застанат и как да продължат напред. Дискусии, компромати, плюене по едната група във фейсбук, плюене по другата, страниците са направени от политици и мафиоти, а всички сме платени и сме провокатори. Започваме да звучим като собствените си политици.  Може ли да имаме доверие на някой? В крайна сметка всички са съмнителни – дори кучето на съседния протестиращ. С три думи станахме….мухи без глави. Истината е , че няма на кого да се доверим. Политиците винаги ще са политици и този факт е вече предпоставка в България, за да нямаш доверие на някого. В този ред се наместват и журналистите, полицаите, съдиите, прокурорите, мюсулманите, обратните, ромите, и т.н. и т.н…Параноята ни е обзела тотално.

#3


Какви искаме да са резултатите и от тези протести? Историята ни е показала, че е нездравословно да се хвърляме на един индивид или партия и да си мислим , че те ще ни спасят на бял кон. Фобии към всичко и всички (особено малцинствата) също няма да ни помогнат, както и протестиране с неясна цел, разтягане на локуми, агресия, пасивност и т.н. Ситуацията изглежда като задънена улица. Да се довериш или не и на кого, това ли е въпросът? Според мен не…..Не е нужно да правите този избор. Нужно е само да се погледнете в огледалото и както споменах да решите сами за себе си и за вашето семейство – „Какъв резултат искам от протестите през февруари и сега?“. Спрете се на три кратки и ясни изречения, ако трябва ги напишете на плакат, на фейсбук стената си, на туитър…..Извикайте ги силно от балкона си или пред парламента (посолството). Доверете се на себе си или по-скоро повярвайте в себе си. Повярвайте, че промяната е възможна. Повярвайте, че има и по-добър начин. Повярвайте, че ще се намерят лидери и хора, които да работят за доброто на страната. И когато повярвате, наистина докарайте нещата до крайните ви искания, защото никой друг няма да го направи вместо вас. Както е казал Бъкминстър Фулър – „Да вярваш е нещо далеч по-добро от приемането на доверие. Приемането на доверие е, когато някой друг мисли вместо теб.“ Аз вярвам.

1 comment:

  1. Моите #3 оставка на сегашното правителство, промяна в избирателния кодекс, премахване на политическия имунитет

    ReplyDelete

comments